Jotkut povaavat jo osakkeiden härkämarkkinan loppua ja tekoälykuplan puhkeamista. Moni seikka puoltaa kuitenkin härkämarkkinan jatkumista odotettua pidempään.
Viides joulukuuta 1996 Yhdysvaltain keskuspankin puheenjohtaja Alan Greenspan ilmaisi huolensa markkinat vallanneesta hybriksestä. Hän lanseerasi puheessaan termin irrational exuberance, järjetön innostuneisuus, joka kuvasi yli-innokkaiden sijoittajien ja yliarvostettujen osakemarkkinoiden käyttäytymistä. Greenspanin puheen jälkeen kesti kuitenkin vielä yli kolme vuotta, ennen kuin IT-kupla puhkesi.
Yhdysvaltojen teknologiajättien nykyinen innostuneisuus on herättänyt vastaavanlaista huolta kuin 1990-luvun lopussa. Onko osakemarkkinoilla samanlainen kupla? Lähestymmekö härkämarkkinan loppua korkeine korkoineen ja mataline osakeriskipreemioineen?
Emme välttämättä. Alla selitän, miksi näin on, esittämällä kymmenen erilaista näkökulmaa – fundamenttien, makron ja teknisten seikkojen perusteella – sille, miksi osakkeiden härkämarkkina voi jatkua odotettua pidempään, ehkä jopa vuosia!
Uusi tuotantoteollisuuden sykli: Covid-19-kriisi ja sitä seuranneet jättimäiset elvytystoimet vaikuttivat vahvasti kuluttajakäyttäytymiseen. Alkuun kulutus vääristyi rajusti, kun kodeissaan olevat ihmiset kuluttivat tavaroihin. Kun rajoitukset päättyivät, kulutus siirtyi palveluihin, minkä seurauksena tavaroiden kulutus kärsi ja valmistava sektori siirtyi heikkoon sykliin vuonna 2022. Nyt vuonna 2024 on havaittavissa merkkejä uuden tuotantoteollisuussyklin käynnistymisestä.
OECD G20:n ennakoiva talousindikaattori
Globaali ennakoiva talousindikaattori siirtyi trendin yläpuolelle alkuvuodesta 2024
Lähde: OECD (2024), Composite leading indicator (CLI), Bloomberg, Evli- Tekoäly on uusi sähkö: Tämä AI-pioneeri Andrew Ngin lausahdus viittaa mahdolliseen uuteen yleiskäyttöiseen teknologiaan (General Purpose Technology, GPT), joka voisi käynnistää uuden innovaatiosyklin. Tähän mennessä generatiivisen tekoälyn hyödyntäminen on keskittynyt teknologiasektorille, mutta sen vaikutus on nyt läikkynyt myös hyödyke-, energia- ja jopa kiinteistöyrityksiin. Parhaassa tapauksessa tekoäly vauhdittaa maailmantaloutta seuraavan 10 vuoden ajan, lisää investointia yksityisiin yrityksiin, ja kasvattaa marginaaleja sekä voi lopulta luoda kuplan.
- Investointeja horisontissa? Kun palkat nousevat vauhdikkaasti, yritykset tapaavat lisätä pääomamenojaan. Lisäksi laitteistot ja rakenteet alkavat ikääntyä. Yritysten voitot ovat kohentumaan päin, mikä on hyvä indikaattori yritysten investoinneista. Lisäksi tekoäly voi olla sijoitusten käynnistäjä.
- Keskuspankkien "suojaus" (Central Bank Put): Tällä termillä viitataan keskuspankkien tapaan reagoida proaktiivisesti, jos talous tai markkinat heikkenevät. Esimerkiksi 2020-luvun alun Covid-19-kriisissä niin keskuspankit kuin hallitukset elvyttivät taloutta tuntuvasti. Tämä on hyvä uutinen osakemarkkinoille, koska tunnetusti keskuspankkien alkaessa panikoida (esim. niiden laskiessa ohjauskorkoja), markkinat lakkaavat panikoimasta. Keskuspankit siis suojelevat markkinoita (myyntioption, put option, tapaan), jos tilanne menee huonompaan suuntaan.
- Osakkeet tarjoavat inflaatiosuojaa: Monet uskovat, että inflaatio jatkuu ja että edessä saattaa olla jopa pahamaineinen toinen aalto. Pitkällä aikavälillä osakkeita on yleisesti pidetty hyvänä suojana inflaatiolta, koska yritykset voivat usein siirtää kasvaneet kustannukset kuluttajille ja säilyttää voittomarginaalinsa. Vakavaa taloustaantumaa lukuun ottamatta osakkeet pärjäävät yleensä hyvin stagflaatiokausien ulkopuolella, jolloin hidas kasvu ja korkea inflaatio heikentävät osaketuottoja.
- Ei merkittäviä systeemisiä riskejä: Tällä hetkellä ei ole havaittavissa globaaleja systeemisiä riskejä. Vuonna 2007 ekonomistit näkivät riskejä Yhdysvaltain kiinteistömarkkinoilla mutta eivät ennustaneet vuonna 2008 realisoituneita seurauksia. Nyt Kiinan kiinteistömarkkinoiden kupla on riski, mutta se todennäköisesti vaikuttaa vain Kiinaan, sillä sen markkina ja talous on pitkälti suljettu ulkomaalaisilta.
- Globaali taantuma on harvinainen: Taantuma on usein osakemarkkinoiden päävihollinen, kun osakkeiden arvo putoaa. Laajat maailmanlaajuiset taantumat ovat kuitenkin harvinaisia. Maailmanpankin mukaan toisen maailmansodan jälkeen on ollut viisi globaalia taantumaa: 1975, 1982, 1991, 2009 ja 2020. Monet ekonomistit ennustivat globaalia taantumaa viime vuodelle, mutta sitä ei tapahtunut, sillä Yhdysvallat ei ajautunut taantumaan. Nyt todennäköisyys Yhdysvaltojen taantumalle on talouden ja markkinan ennusmerkkien perusteella hyvin matala.
- Valuaatiot eivät ole äärimmäisiä: Vaikka innostusta onkin ilmassa, edes tekoälyyn liittyvien yhtiöiden arvostukset eivät ole kuplavyöhykkeellä. Ne ovat kalliita, koska yhtiöiden tuotto kasvaa vahvasti. IT-kuplan huipulla maaliskuussa 2000 Ciscon osakkeen hinta oli 400-kertainen yhtiön tulokseen nähden. Nvidian, jota moni pitää tämän päivän Ciscona, tuloskerroin on ”vain” 70. Tekoälyteeman ulkopuolella markkinat käyvät kauppaa lähellä ”normaaleja” arvostustasoja, ja jotkut markkinat, kuten Eurooppa ja Japani, vaikuttavat jopa edullisilta.
- Sijoittajat eivät ole innoissaan: Markkinatunnelma on kohonnut sen jälkeen, kun viimeisin härkämarkkina käynnistyi syksyllä 2022. Sijoittajat ovat kuitenkin kasvattaneet osakeallokaatioitaan varovaisesti, ja allokaatiot ovat neutraaleja tai hieman neutraalin yläpuolella. Sijoituspankkien strategit ovat olleet varovaisia ja hädin tuskin saavuttaneet ”neutraalia” osakeallokaatiota Bank of American mukaan.
- Markkinatrendit kestävät yleensä odotettua pidempään: Forbesin artikkelin mukaan härkämarkkina on kestänyt Yhdysvalloissa keskimäärin 59 kuukautta vuodesta 1957 laskien. Viimeisin, lokakuussa 2022 käynnistynyt härkämarkkina on kestänyt vasta 19 kuukautta eli se on vasta varhaisaikuinen. Tekniset strategit ovat tunnistaneet menneisyydestä erittäin pitkiä, jopa 10–20 vuotta kestäviä osakemarkkinoiden sekulaarisia trendejä. Yleensä karhumarkkinana pidetään 20 prosentin pudotusta viimeisimmästä lakipisteestä. Tutkimuksemme mukaan toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvaltojen osakkeet ovat olleet karhumarkkinassa vain 13 prosenttia ajasta. Vedonlyönti karhumarkkinan puolesta voi olla erittäin riskialtista.
Maailman osakkeet (kaikki maat)
Sekulaarinen trendi
Nykyinen härkämarkkina
Lähteet: MSCI, Bloomberg, Evli, kokonaistuotot logaritmisella asteikolla (local FX)
Näin pidetään tuotoista kiinni
Jotta sijoittajat saisivat säilytettyä tuottonsa, heidän pitäisi jatkaa osakkeisiin panostamista. Kuten Bank of America on laskenut, jos sijoittajalta jäi väliin S&P 500 -indeksin jokaisen vuosikymmenen parhaat nousupäivät vuodesta 1930 lähtien, tulos oli vaatimaton 66 prosenttia verrattuna noin 23 000 prosentin tuottoon, jos sijoitukset olisi pidetty!
On mahdotonta ennustaa, kuinka kauan härkämarkkina tulee jatkumaan. Yllä listatut kymmenen syytä viittaavat kuitenkin vielä pitkään jatkuvaan härkämarkkinaan. Emme usko, että keskuspankkien pitäisi laskea korkoja markkinoiden nostamiseksi. Yhdysvaltojen keskuspankki nosti korkoja 100 peruspistettä ennen IT-kuplan puhkeamista vuonna 2000.
Entä Trumpin presidenttiyden kaltaiset riskit? Toinen presidenttikausi voi tarkoittaa vastatuulta osakemarkkinoilla. Samanlainen markkinanarratiivi oli yleinen vuonna 2016. S&P 500 tuotti kuitenkin 16 prosenttia vuosittain Trumpin kaudella, vaikka koronakriisi hetkellisesti ajoikin markkinat alas vuoden 2020 alussa.
Me Evlillä jatkamme osakkeiden ylipainotusta allokaatiossamme. Vuoden 2023 heikomman jakson jälkeen yritysten tuloskasvun odotetaan kääntyvän positiiviseksi useimmilla sektoreilla ja alueilla vuonna 2024. Tekoälyvallankumous on todennäköisesti alkuvaiheessaan eikä vielä lähelläkään kuplaa. Jos lisäksi globaali talous saa lisävauhtia AI-sijoituksista ja tuotantoteollisuuden paluusta, yhteneväisyys 1990-luvun puolivälissä käynnistyneeseen talouden nousukauteen on ilmeinen.